Column Hendarin Mouselli: Reiskostenvergoeding ABU-cao versus inleners-cao

op dinsdag, 03 juli 2018

Column Hendarin Mouselli: Reiskostenvergoeding ABU-cao versus inleners-cao

Hendarin Mouselli schreef voor FlexNieuws een column over " Reiskostenvergoeding ABU-cao versus inleners-cao". Iedere uitzendkracht heeft conform de inlenersbeloning uit de ABU-cao recht op de rechtens geldende beloning van de werknemer in dienst van de inlener, werkzaam in gelijke of gelijkwaardige functie als de uitzendkracht. Een van die arbeidsvoorwaarden is de zogenoemde reiskostenvergoeding.

Het blijft lastig om een correcte reiskostenvergoeding toe te passen. Niet alleen omdat beschikbare informatie nog wel eens schaars is, maar bovenal doordat de inleners cao’s en de ABU-cao niet altijd goed op elkaar zijn afgestemd. In haar column gaat Hendarin Mouselli nader in op het hiervoor genoemde dilemma en de uitspraak van de kantonrechter te Dordrecht van 20 april 2017 over de reiskostenvergoeding.

Noot Hendarin Mouselli genomineerd voor Magna Charta Arbeidsrecht Publieksprijs voor beste artikel

op donderdag, 21 juni 2018

Noot Hendarin Mouselli genomineerd voor Magna Charta Arbeidsrecht Publieksprijs voor beste artikel

Eerder dit jaar schreef Hendarin Mouselli voor het tijdschrift, genaamd "JAR", een zogenoemde "noot" bij een rechterlijke uitspraak over of het "minen" van Bitcoins reden is voor een ontslag op staande voet en een nevenactiviteit is. 

Haar artikel is genomineerd voor Magna Charta Arbeidsrecht - Publieksprijs voor het "Beste artikel". Dank aan de Academie voor de Rechtspraktijk en SDU Uitgevers.

Als detacheerder non-concurrentiebeding handhaven? Voldoende belang is doorslaggevend!

op dinsdag, 12 juni 2018

Als detacheerder non-concurrentiebeding handhaven? Voldoende belang is doorslaggevend!

Sander van Riel stond onlangs een werknemer en zijn nieuwe werkgever bij in een zaak over een non-concurrentiebeding.

Wat was er aan de hand?

De werknemer in deze zaak heeft volgens de ex-werkgever in strijd gehandeld met het non-concurrentiebeding, waarvan de postcontractuele werking is bevestigd in de vaststellingsovereenkomst. Doordat werknemer van bedrijf A naar bedrijf B is overgestapt en de werknemer nu via B gedetacheerd wordt bij dezelfde opdrachtgever, betoogt A dat op deze manier haar de kans is ontnomen om een eigen werknemer te detacheren bij deze opdrachtgever. Door de overstap zou de onderneming van A worden uitgehold en zou kennis en ervaring zijn weggelekt naar een directe concurrent.

Interview met Sander van Riel over het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in (dis)balans

op woensdag, 06 juni 2018

Interview met Sander van Riel over het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in (dis)balans

VRF Advocaten heeft namens een groep payrollbedrijven een brief geschreven aan de Minister SZW met bedenkingen rondom het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (Wab). Sander van Riel vertelt in een interview met de Academie voor de Rechtspraktijk over de impact van het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in (dis)balans voor de flexbranche. Waarom is dit wetsvoorstel niet de oplossing voor “het bestrijden van doorgeschoten flex”? Dat en meer kunt u horen in het interview.

Interview met Inge Brattinga over de praktische impact van de AVG op het bewaren en beveiligen van cv’s en personeelsdossiers

op dinsdag, 22 mei 2018

Interview met Inge Brattinga over de praktische impact van de AVG op het bewaren en beveiligen van cv’s en personeelsdossiers

Inge Brattinga werd geïnterviewd over de praktische impact van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) op het bewaren en beveiligen van cv’s en personeelsdossiers. Op 25 mei 2018 is de AVG in de hele EU van toepassing. In het interview vertelt Inge Brattinga onder meer hoe lang intermediairs, bedrijven en uitzendbureaus cv's en personeelsdossiers mogen bewaren.

 

Hendarin Mouselli spreker op de Dag van het Arbeidsrecht

op vrijdag, 04 mei 2018

Hendarin Mouselli spreker op de Dag van het Arbeidsrecht

Op 18 juni 2018 is Hendarin Mouselli één van de sprekers op de Dag van het Arbeidsrecht. Waar gaat ze het over hebben?

"Eén voor allen en allen voor één”. Wat zijn de juridische verschillen en overeenkomsten tussen “De drie musketiers”; werknemer, uitzendkracht en payrollwerknemer? De vierde musketier, de platformwerker, de d’Artagnan, is de meest exotische variant. Hoe moeten die verschillen en overeenkomsten worden uitgelegd in het licht van de Uitzendrichtlijn en de Europese pijler van sociale rechten? Dat en meer krijgt u te horen tijdens de Dag van het Arbeidsrecht. U kunt zich aanmelden via de Academie voor de Rechtspraktijk.

Is het "minen" van Bitcoins reden voor een ontslag op staande voet en een nevenactiviteit?

op donderdag, 26 april 2018

Is het

Hendarin Mouselli schreef voor een tijdschrift, genaamd "JAR", een zogenoemde "noot" bij een rechterlijke uitspraak over of het "minen" van Bitcoins reden is voor een ontslag op staande voet en een nevenactiviteit is. 

Wat is een noot?

Een noot is in juridische zin een rechtsgeleerd commentaar bij een rechterlijke uitspraak. De persoon die de noot schrijft wordt de annotator genoemd.

Is Koningsdag voor uitzendkrachten een verplichte vrije dag?

op woensdag, 25 april 2018

Is Koningsdag voor uitzendkrachten een verplichte vrije dag?

Koningsdag is in Nederland een nationale feestdag.

ABU-cao

In artikel 58 lid 1 ABU-cao is onder meer bepaald dat onder algemeen erkende feestdagen in de zin van de cao wordt verstaan, voor zover deze niet vallen op zaterdag en/of zondag, Koningsdag of daarvoor in de plaats tredende dag.

NBBU-cao

Ook in de NBBU-cao is een vergelijkbare bepaling als in de ABU-cao is opgenomen geregeld. In artikel 26 lid 1 NBBU-cao is onder meer bepaald dat onder algemeen erkende feestdagen in de zin van de cao wordt verstaan, voor zover deze niet vallen op zaterdag en/of zondag, Koningsdag of daarvoor in de plaats tredende.

 

PERSBERICHT: VRF ADVOCATEN DIENT ZIENSWIJZEN IN TEGEN HET WETSVOORSTEL ARBEIDSMARKT IN BALANS

op donderdag, 19 april 2018

PERSBERICHT: VRF ADVOCATEN DIENT ZIENSWIJZEN IN TEGEN HET WETSVOORSTEL ARBEIDSMARKT IN BALANS

VRF Advocaten heeft namens een populatie payrollondernemingen zienswijzen ingediend tegen het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans, meer in het bijzonder tegen de wijzigingen omtrent payrolling, omdat;

1. het behoorlijke onduidelijkheden bevat hetgeen de rechtszekerheid niet ten goede komt;

2. strijdigheden bevat met de geldende wet- en regelgeving, zowel op nationaal als Europees niveau, alsmede de geldende jurisprudentie van de Hoge Raad; en

3. het tot onnodige “uitholling” zorgt van payrolling, hetgeen niet alleen teniet doet aan Europees sociaal beleid, maar ook aan de Nederlandse werkgelegenheid. 

 

 

Hendarin Mouselli: De arbeidsovereenkomst als de ballerina onder de overeenkomsten

op woensdag, 18 april 2018

Hendarin Mouselli: De arbeidsovereenkomst als de ballerina onder de overeenkomsten

Hendarin Mouselli schreef een artikel voor het Magna Charta Magazine, Vastgoed special, over de flexibilisering van de arbeidsrelatie; voor de één de toekomst, voor de ander een nachtmerrie. Bij flexibilisering van de arbeidsrelatie gaat het niet alleen om flexibele contracten, maar in de toekomst ook om flexibele loonvormen.

Inge Brattinga is gecertificeerd privacy specialist

op maandag, 09 april 2018

Inge Brattinga is gecertificeerd privacy specialist

VRF Advocaten heeft als één van de weinige advocatenkantoren in Nederland een gecertificeerd privacy specialist in huis. Inge Brattinga beschikt over het CIPP/E certificaat (Certified Information Privacy Professional Europe). CIPP/E is een titel van de IAPP (International Association of Privacy Professionals)  en wordt gezien als dé Europese standaard op het gebied van privacy certificering. 

Interview met Hendarin Mouselli: Blockchain & cryptocurrencies, rethinking employment law

op woensdag, 28 februari 2018

Interview met Hendarin Mouselli: Blockchain & cryptocurrencies, rethinking employment law

Hendarin Mouselli werd door de Academie voor de Rechtspraktijk geïnterviewd over de betekenis van Blockchain en cryptovaluta's voor het arbeidsrecht. Ze legt op eenvoudige wijze uit wat Blockchain is en dat wij dankzij deze nieuwe technologie bijvoorbeeld werkuren in een soort werkuren-tokens kunnen inbrengen via onze computers en vervolgens onze werkuren kunnen inruilen voor andere diensten, producten, of voor (andere) munteenheden. Werkuren(-tokens) zijn niet alleen waardevast, maar ook minder fraudegevoelig. Bekijk dit interview via de navolgende link: interview.

Blog Sander van Riel op Flexmarkt over "Inlenersbeloning: verschuilen achter informatie van de inlener?"

op dinsdag, 23 januari 2018

Blog Sander van Riel op Flexmarkt over

De ervaring leert dat veel flexbedrijven stoeien met de toepassing van de inlenersbeloning. Zeker met de aanscherping van de ABU-cao is het noodzakelijk de informatie die wordt verkregen van de inlener goed vast te leggen. Ditzelfde geldt voor de arbeidshistorie van een arbeidskracht. Sander van Riel schreef op Flexmarkt een blog over hoe uitzendbureaus "gezeur" achteraf kunnen voorkomen.

Arbeid 3.0: arbeid via platformen en loon in cryptovaluta’s

op vrijdag, 05 januari 2018

Arbeid 3.0: arbeid via platformen en loon in cryptovaluta’s

Hendarin Feyli schreef met Angelique Perdaems (advocaat bij Hertoghs Advocaten, gespecialiseerd in fiscale wetgeving op het gebied van met name fraudezaken) een column op FlexNieuws over platformen vanuit een arbeidsrechtelijk en fiscaal perspectief. Er zullen in de toekomst sectoren zijn waar men behoefte heeft aan waardecreatie op een virtuele manier en betaling van loon op een andere wijze. Bij arbeid in de toekomst zal het niet enkel meer gaan om werken via platformen, maar ook om betaling van loon in alternatieve valuta’s.

Kan een werkgever de schade die door de werknemer aan een bedrijfsauto is toegebracht verhalen op de werknemer?

op donderdag, 14 december 2017

Kan een werkgever de schade die door de werknemer aan een bedrijfsauto is toegebracht verhalen op de werknemer?

Het antwoord op de vraag of een werkgever de schade die door de werknemer aan een bedrijfsauto is toegebracht kan verhalen op de werknemer, is ja, onder omstandigheden wel.

De kantonrechter te Almere oordeelde op 6 december 2017 dat de werkgever de schade kon verhalen op de werknemer, omdat de werknemer onrechtmatig had gehandeld.  

<<  1 2 [34 5 6 7  >>  
FaLang translation system by Faboba