Wordt het voorstel van de Wet aanpak schijnconstructies het ei van Columbus?

maandag, 02 maart 2015 Posted in News

Wordt het voorstel van de Wet aanpak schijnconstructies het ei van Columbus?

Vorige week was er veel lof over het wetsvoorstel van Minister Asscher voor de Wet aanpak schijnconstructies (Was). De vraag blijft echter: is de ketenaansprakelijkheid de oplossing?

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk alle opdrachtgevers in de hele ‘keten’ aansprakelijk te stellen voor het tekortschieten van de werkgever. Alle schakels in de keten zijn aansprakelijk voor de betaling van loon. Dit in tegenstelling tot de huidige situatie waarbij de opdrachtgever en de werkgever hoofdelijk aansprakelijk zijn voor enkel het wettelijk minimumloon en de minimum vakantiebijslag.

Op dit moment kan een uitzendkracht de opdrachtgever in dezelfde mate als zijn werkgever aanspreken. Op grond van de ketenaansprakelijkheid kan een uitzendkracht pas anderen dan zijn werkgever aanspreken als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Als de opdrachtgever aannemelijk kan maken dat het hem niet kan worden verweten dat de uitzendkracht het verschuldigde loon niet heeft gekregen, zal hij niet aansprakelijk zijn. Probleem is dat dit een nogal vage norm is. Daarnaast brengt de Was ook een procedureel probleem met zich mee. Er bestaat geen mogelijkheid tot gezamenlijke aansprakelijkstelling van alle schakels in de keten. De uitzendkracht zal iedere keer een nieuwe procedure moeten starten tegen een partij in de keten. Een rechtstreekse aansprakelijkstelling van de hoofdopdrachtgever wordt wel mogelijk gemaakt. Dit is echter een lastige regeling; zeker nu daar een wachttijd van een jaar aan wordt gekoppeld. Dus ook daaromtrent is het nog maar de vraag hoe dit in de praktijk zal uitpakken.

Alhoewel het wetsvoorstel met veel enthousiasme is ontvangen, kan gelet op het voorgaande een kritische noot worden geplaatst; de regeling roept immers vragen op. Het is dan ook nog maar de vraag of dit wetsvoorstel het ei van Colombus is!

Wilt u weten wat de Was voor uw persoonlijke situatie gaat betekenen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

FaLang translation system by Faboba