Nota StiPP van circa € 1 miljoen dankzij Van Riel & Feyli Advocaten van tafel!

vrijdag, 15 januari 2016

Nota StiPP van circa € 1 miljoen dankzij Van Riel & Feyli Advocaten van tafel!

Een opmerkelijke uitspraak over de werkingssfeer van het verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfonds StiPP. Een cliënte van ons kantoor, een payrollonderneming, is van mening niet te vallen onder StiPP en ons kantoor heeft dat namens cliënte voorgelegd aan de rechter in Amsterdam. Na ruim twee jaar procederen kwam op 8 januari 2016 het verlossende woord van de rechter te Amsterdam.

De rechter oordeelde dat in de tekst van werkingssfeerbepaling van StiPP is voorgeschreven dat sprake moet zijn van een uitzendovereenkomst. Daarvan is volgens de rechter echter alleen sprake ingeval de ene partij, als werknemer, door de andere partij, als werkgever, in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van die werkgever, ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan die werkgever verstrekte opdracht, arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde.

De rechter oordeelde vervolgens dat de woorden “krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht” geen loze woorden zijn. Wanneer de opdracht aan de werkgever niet rechtstreeks door de inlener wordt verstrekt aan de werkgever, maar aan een schakel tussen de inlener en de werkgever (bijvoorbeeld een agency / werving & selectiebedrijf), is er naar het oordeel van de rechter géén sprake van “krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht”. In casu is naar het oordeel van de rechter geen sprake van een door de inlener aan onze cliënte rechtstreeks verstrekte opdracht, omdat er een schakel tussen zat (een zogenoemde ‘Agency’ die de werving en selectie van de kandidaten op zich nam ten behoeve van haar cliënten). De rechter komt vervolgens niet toe aan de andere discussiepunten, waaronder die over de allocatiefunctie. Zij laat deze dan ook helaas onbesproken.

Een ander interessant punt is het door StiPP aangevoerde argument van rechtsverwerking. De rechter stelt vast dat een enkel tijdsverloop (al lange tijd had cliënte namelijk wel een aantal werknemers aangemeld bij StiPP en daarvoor pensioenpremies afgedragen) onvoldoende is voor een geslaagd beroep op dit leerstuk. Er moet sprake zijn van bijzondere omstandigheden wil een beroep op rechtsverwerking slagen. Van deze omstandigheden is de rechter in dit geval niet gebleken.

Uiteraard is deze uitspraak van de rechter meer dan gewenst voor onze cliënte. De vraag is wat deze thans meest recente uitspraak betekent voor de praktijk? De uitspraak heeft naar onze mening grote consequenties. Als de opdracht om arbeidskrachten ter beschikking te stellen niet rechtstreeks door de inlener aan de formele werkgever wordt verstrekt, is op grond van deze uitspraak geen sprake van een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht en valt de onderneming niet onder de werkingssfeer van StiPP. Het oordeel van de rechter is opmerkelijk, omdat de uitleg vrij uniek is en de werkingssfeer van StiPP en in de ABU-cao, de NBBU-cao en artikel 7:690 BW nagenoeg hetzelfde zijn. Op grond van deze uitspraak kan een onderneming door een opdracht niet rechtstreeks te krijgen en een of meerdere schakels tussen de inlener en zichzelf te zetten, onder StiPP en de ABU-cao/NBBU-cao uitkomen.

Alsof de discussie over flexibele arbeid niet al vurig genoeg was, is met deze uitspraak daar in ieder geval weer een schep bij gedaan. Met deze uitspraak is de discussie over uitzend-, payroll- en detacheringsbedrijven nog vlijmscherper geworden dan die al was. Uiteraard zijn wij benieuwd of en wat de ABU, NBBU en Minister Asscher gaan doen naar aanleiding van  deze uitspraak.

Mocht u meer willen weten over de uitspraak en wat dit voor uw onderneming betekent, neem dan gerust contact met ons op: 013-8200952 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Persvragen: neem contact op met mr. Sander van Riel 06-46385706 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

FaLang translation system by Faboba